sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Bon Nadal - joulu Kataloniassa

Vaikka vielä ei olekaan joulu niin mä olen saanut tästä aiheesta tänä aamuna semmoiset naurut, että ajattelin jakaa tämän huvituksen aiheen myös muidenkin kanssa!

Kun multa on kyselty, että miten täällä vietetään joulua, mä olen vain kohautellut olkiani – ei hajuakaan. En ole kamalasti perehtynyt aiheeseen, mutta eilen sitten tuli kaverin kanssa vähän tarkemmin puheeksi ja se kaverin selitys meni ensin vähän ohi. Sen verran minäkin tajusin, että Kataloniassa ei ole joulupukkia (en nyt muista, että onko sama muuallakin Espanjassa?) vaan täällä huidotaan jotakin puupökkelöä, joka antaa lapsille lahjoja. Siis mitä ihmettä?



Eli kyseessä on siis Tió de Nadal. Kyseessä ihan oikeasti on puuhalko, jolla on kaksi tai neljä jalkaa ja hymynaama. Wikipedia kertoo, että tämä Tió laitetaan katalonialaisissa kodeissa esille joulukuun alussa ja se ruokitaan sekä peitellään joka ilta – eihän sille nyt saa kylmä tai nälkä tulla! Jouluna raukkaparka sitten joutuu koetukselle, sitä nimittäin hakataan kepillä ja lauletaan laulua, jossa pyydetään kivoja lahjoja ja uhataan hakata kovempaa, jos lahjat ei ole mieleisiä. Kun laulu sitten loppuu, Tión päälle laitetun viltin alla otetaan lahja ja jatketaan laulamista ja hakkaamista.

Hassua eikö?

Tämähän ei vielä loppunut tähän. Perinteisestihän jouluasetelmaan kuuluu Jeesus-lapset sun muut, mutta täällä Kataloniassa tehdään asiat tietysti vähän eri tavalla. Katalonialaisesta jouluasetelmasta löytyy nimittäin Caganer – kakkaava keramiikkahahmo! Kyllä! Caganer piilotetaan jouluasetelmaan ja ilmeisesti lasten on tarkoitus se sieltä etsiä. Tämä jouluperinne on peräisin 1700-luvulta, jolloin ensimmäinen kakkaaja oli perinneasuun puettu paimen, mutta nykyään hahmoina on myös jalkapalloilijoita, julkisuuden henkilöitä, politiikkoja jne. Tämän ideana on osoittaa, että kaikki ihmiset ovat asemastaan huolimatta samanarvoisia. Alunperin tämä on myös ollut mukana Barcelonan keskustassa jouluseimiasetelmassa, mutta sittemmin se on sieltä poistettu.

No, tehdään täällä muutakin jouluna kuin nauretaan kakka-vitseille. Katalonialaisissa kylissä nimittäin rakennetaan jouluna seimiasetelmia, joissa on mukana näyttelijöitä elävinä seimihahmoina. Seuraavasta en ole ihan varma, mutta ilmeisesti jouluyönä on tapana lähteä kirkkoon jouluaterian jälkeen. Kuulin kyllä, että täällä joulua vietetään lähinnä 25. päivänä sen aterian merkeissä, mutta kirkosta kaveri ei maininnut mitään... Enkä nyt onnistunut löytämään pelkkää Katalonian tietoa.

Katalonialaisesta joulupöydästä löytyy lihaherkku nimeltä escudella eli liha keitetään ja siitä keitetystä liemestä siivilöidään sitten mahdollisimman kirkasta. Tämä liemi on nimeltään sopa italiana ja se ja tuo liha syödään erikseen.

Perinteisesti Espanjassa loppiainen on sitten se paljon isompi juhlapyhä kuin mitä meillä Suomessa jouluaatto on. Silloin kuulema saapuu Itämaan tietäjät, joilta lapset saavat toivoa lahjoja. Tästäkään en sattunut löytämään kohdennettua tietoa Kataloniaan, joten asiasta kerron varmasti enemmän, kunhan tämä loppiainen on tullut täällä koettua.

Nämä jutut pohjautuvat siis puhtaasti Kataloniaan, muualla Espanjassa asiat sitten menee eri tavalla. Mun alkuperäinen suunnitelma oli viettää joulu Suomessa, mutta sitten kävikin niin, että äiti ja sisko päättivät varata lennot tänne. Toisin sanoen, joulu vietetään Kataloniassa, enemmän aiheesta kirjoitelen sitten joulun jälkeen, tämä oli vain tämmönen tämän aamun huumoripläjäys. 

Ps. Enemmän aiheesta voi lukea esim. täältä 

This text is about Christmas in Catalonia. I write something about traditional things including Tió de Nadal and Caganer. I didn't really know earlier how people here celebrate Christmas so I think it was time to find out what happens during christmass :D This Tio de Nadal is something really different than what we have in Finland because we have Santa Claus. 

Earlier I thought I would go to Finland for Christmas but then my mom and sister decited to come here so we are going to celebrate Christmas here. I don't know yet what are we going to do and what really happens during those days so I will write more about this topic when Christmas is over :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti